Уволнени са двамата директори на "Мини Марица изток” Иван Марков и Гочо Христов. Причината за това са злоупотреби, обявиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ), цитирани от БНР.

Решението е взето въз основа на доклад, според който са допуснати сериозни нарушения на финансовата дисциплина, липса на контрол при планирането и изразходването на парите на дружеството, както и при провеждането на процедури по закона за обществените поръчки. Данните от доклада сочат, че печалбите от "Мини Марица изток” е силно занижена.

Взето е решение и да се направи одит на Националната електрическа компания (НЕК), за да се установи причината за ниските финансови резултати. БЕХ спира и всички нови процедури за покупка на суровини и стоки, ползването на услуги, включително и такива по закона за обществените поръчки освен в случаите на неотложна необходимост.

Прекратяват се сделките за разпореждане с дълготрайни материални активи на дружествата, сключването на договори за кредит, заем или ипотека, освен при договори с европейските институции.

Единият от двамата уволнени директори на "Мини Марица изток” - Гочо Христов заяви, че е научил новината от журналисти. От холдинга не е получавал нито предизвестие, нито заповед за освобождаване. В петък Иван Марков е бил в София и може би от тогава знае за решението на холдинга. В сряда предстои регулярно заседание на борда на директорите на въгледобивното дружество, съобщи Гочо Христов. Според него "Мини Марица изток” дължат на Корпоративната търговска банка около 50 млн. лв.

Преди дни дружеството получи от Европейската банка за възстановяване и развитие безвъзмездна помощ в размер на 15 млн. евро. Трите топлоцентрали в комплекса „Марица изток” имат неизплатени задължения към въгледобивното дружество за 32 млн. лв. Най-много са тези на държавната ТЕЦ „Марица изток” 2 – над 20 млн. лв.

Припомняме, няколко дни преди изборите за национален парламент от предизборния щаб на ГЕРБ в Стара Загора изнесоха информация за финансови злоупотреби във въгледобивното дружество и съобщиха, че ще ги предоставят на прокуратурата и ДАНС. Единият от двамата уволнени директори – Иван Марков бе мажоритарен кандидат на „Коалиция за България” за 27-ми многомандатен старозагорски избирателен район.