Държавната фирма „Арсенал" е произвеждала автомати „Калашников". Износ обаче не е осъществявала. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на вече частните военни заводи в Казанлък инж. Николай Ибушев във връзка с изтеклата информация, че автоматите, с които са стреляли терористите в Париж на 13 ноември, са произведени в България.

Припомняме, бе съобщено, че оръжието е произведено през 80-те години, но не е ясно дали атентаторите са го придобили от България. Много е възможно това да е станало от друга държава. В момента тече интензивен обмен на информация между българските и  партньорските спецслужби.

Инж. Ибушев обясни, че в казанлъшките оръжейни заводи до 1985 г. са се произвеждали автомати с марката „Калашников". Отговора къде са се търгували можели да дадат само от „Кинтекс", които са осъществявали продажбите на произведено у нас оръжие зад граница. Изпълнителният директор на „Арсенал" смята, че едва ли някой може да отговори на въпроса как калашниците са попаднали в ръцете на терористите.

Инж. Николай Ибушев обясни, че автоматите, които сега се произвеждат в казанлъшката оръжейна фирма, не носят марката „Калашников". По мнението му щом всички търсят оръжието на „Арсенал", в това число и терористите, значи то е добро и с високо качество.

Относно публикациите в западно издание с произведено в неговата фирма оръжие се въоръжава „Ислямска държава", Ибушев заяви, че това са глупости.

По думите му „Арсенал" има големи пазари, особено в САЩ. Увеличаването на производството, заплатите на работниците и разкриването на нови цехове показвало единствено, че се правят добри инвестиции.