България държи челно място по жертви на трафик (в топ 5 заедно с Румъния, Унгария, Полша и Холандия). Това сочат данни на Евростат. Българските служби идентифицират годишно средно около 150 жертви на трафик с цел трудова експлоатация.

Фондация „Асоциация Анимус" стартира кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Тя е под надслов „Има нещо гнило в обявата". Целта на кампанията е да се насочи вниманието на търсещите работа в чужбина към рисковете да бъдат въведени и въвлечени в трафик на хора.

Асоциацията предоставя на разположение и горещ телефон за въпроси и консултации: 02 981 76 86.

„Асоциация Анимус" посочва, че продължителният преход към пазарна икономика, затварянето на предприятия и производства в цялата страна, сривът в селското стопанство и последвалата икономическа криза водят до висока безработица и обедняване на големи части от българското население. Цели райони (напр. Северозападна България, по-малките населени места, както и големите градове. Именно липсата на възможности за препитание принуждава хиляди хора да търсят работа в чужбина. По отношение на трудовата миграция страната ни заема водещо място, особено в секторите, които са свързани с неквалифициран труд - селско стопанство, строителство, работа в домакинството и други.

Миграционните потоци се съпровождат от трафика на хора и трудовата експлоатация. Притиснати от невъзможността да изхранват семействата си, хората са склонни да се доверяват на ненадеждни оферти. Те пренебрегват знаците, които говорят за риск от злоупотреби и насилие. Освен това те се примиряват с експлоатацията, зависимостта, ниското заплащане. Причината е, че нямат по-добра алтернатива у нас. От своя страна трафикантите се възползват от уязвимото положение и отчаянието на хората и чрез измама и манипулация лесно ги вкарват в ситуация на трафик.

Първото условие, за да се избегне попадането в трафик на хора е безопасното търсене на работа, отбелязват от „Асоциация Анимус".

Някои от сигналите, свидетелстващи за потенциален риск от злоупотреби, са следните: в обявата за работа е посочен само имейл адрес или телефон; фирмата-посредник иска сума за обработка на документи или декларация; фирмата не е включена в списъка на Агенцията по заетостта за регистрирани посредници; не са посочени адрес и контакти на работодателя в чужбина; не се предоставя договор за работа или той е на чужд език; не се предоставя длъжностна характеристика; не се предоставят отчетни документи за изплатени такси към институции и др.; работодателят изисква да вземе оригиналните лични документи на кандидатите за работа; условията за настаняването не са потвърдени от работодателя или посредника.

От асоциацията предупреждават, че много често измамниците могат да се окажат близки и познати хора, на които имаме доверие.

Риск от трафик на хора и експлоатация носи нелегалната работа. Легалната работа в Евросъюза пък е гаранция, че правата на всеки трудещ се ще бъдат спазени и че ще получава заплащане, закрила и отношение като към европейски гражданин.

Кампанията се осъществява по проект „Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора", финансиран от Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Подкрепена е от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Фондация „Асоциация Анимус" информира, че хиляди наши сънародници търсят препитание в чужбина, предимно в страните от ЕС. Сред тях не се редки случаите на трафик. Известни са случаи от Гърция, Испания, Италия, Германия, Швеция, Чехия. Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е най-широко разпространената форма на търговия с хора. Всеки трима души на 1000 са експлоатирани.

Международната организация по труда изчислява, че във всеки момент в света има около 2,5 милиона души, които са жертви на трафик с цел сексуална или трудова експлоатация. Според данни на Международната организация по труда (ILO) световната годишна печалба от трафик достига 31,6 млрд. щатски долара.