В деня на посещението у нас за разговори с премиера Орешарски на шефа на Газпром Алексей Милер жители на Варна разпространиха в отворено писмо 9 въпроса към него по повод строежа на „Южен поток".

На българска територия руският газопровод Южен поток излиза и се изгражда в 2 зони, защитени от Натура 2000.

По-опасното обаче е, че по проект приемният терминал и компресорната станция на газопровода ще бъдат построени само на около 2 км от последните къщи на жилищните зони на Варна, изтъкват авторите на писмото.

  • 1. Знае ли г-н Милер, че газопроводът Южен поток по проект на места ще преминава само на километър от къщите на хиляди варненци?
  • 2. Коя българска държавна институция разреши на контролираната от Газпром компания „Южен поток Транспорт" да се проектира строежа на газопровода толкова близо до южните жилищни квартали на Варна?
  • 3. По какъв начин е съгласуван проектът с община Варна и с пряко засегнатите от строителството жители на морския град?
  • 4. Разрешили ли са българските министерства на околната среда, на икономиката, енергетиката и туризма и европейските институции морският участък на тръбата Южен поток да излиза на уникалния плаж Паша дере и горски терени, които са в защитени зони на Натура 2000?
  • 5. Наясно ли е г-н Алексей Милер, че строителството и експлоатацията на газопровода, приемния терминал и компресорната станция на Южен поток пряко ще увреждат здравето на хората от варненските зони Боровец, Прибой, Ракитника, Прибой, Кантара, Галата и Крушките? В района живеят около 11 500 души през цялата година, а през лятото броят им достига 40 000.
  • 6. Защо г-н Милер и проектантите на Южен поток лъжат в документите си, че газопроводът и компресорната му станция ще се строят на 11 км от Варна, а всъщност южните жилищни зони са само на около 1-2 км?
  • 7. Българската държава участвала ли е въобще в решението в кой участък на българска, т.е. европейска територия, ще излиза морската част от газопровода Южен поток и ако не защо?
  • 8. Каква гаранция дава г-н Алексей Милер, че проектите за приемния терминал и компресорната станция на газопровода Южен поток ще отговарят на европейските изисквания за вкопаване на оборудването в земята и шумоизолиране?
  • 9. Ще предприеме ли г-н Милер действия за преместване на приемния терминал и компресорната станция на Южен поток в по-слабо населен район, в които хората според доклада за ОВОС не ще бъдат изложени на инфразвуковото и нискочестотно облъчване?
  • Въпросите, които поставяме на г-н Алексей Милер, са актуални и към правителството на България, вкл. и министрите на екологията, на икономиката, енергетиката и туризма и на здравеопазването, отбелязват варненци.

Скандалното според тях е, че в доклада за ОВОС на проекта се признава, че нискочестотният шум от станцията на Южен поток ще достига до квартал Галата тоест ще поразява ежедневно хиляди варненци. В района живеят над 11 500 души през цялата година, а през лятото броят им достига 40 000.

Това според доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, чието обществено обсъждане ще е на 16 юли в община Варна, е незначителен брой население, се отбелязва в писмото.

По време на строителството районът ще е изложен на шум, вибрации и вредни емисии от преминаващите камиони. А в предвидените 50 г. експлоатация на обектите хората и животните, обитаващи терените от Натура 2000, ги заплашва постоянен шум с вреден за здравето инфразвук от 4-те компресора на станцията.

Варненци са категорични, че ще атакуват доклада за ОВОС и са готови за гражданско неподчинение. Те заявяват още, че ще връчат на новоизбрания кмет Иван Портних становището си за газовия проект.
В заключение те подчертават, че не искат да саботират проекта, а той да се изпълни по-най добрия за тях и природата около домовете им начин.