Работниците в Мини Марица-изток ЕАД ще получат увеличение на заплатите си. Ръстът на възнагражденията ще е 15% и влиза в сила от 1-ви април, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Договорката бе постигната между участниците в браншовия съвет "Въглища", който се проведе в Министерството на енергетиката под председателството на заместник-министър Пламен Данаилов. 7.8% от ръста на възнагражденията покриват официално отчетената инфлация за 2021 г. Допълнително към тях са прибавени и още 7.2%, при запазване на всички социални придобивки за работещите в дружеството.

Участниците в браншовия съвет постигнаха съгласие и по инвестиционната програма на дружеството. За 2022 г. тя е на стойност 62 млн. лв, но предстои да бъде допълнена до 100 млн. лв. Средствата ще бъдат инвестирани за нужните текущи и капиталови ремонти, както и във възобновяеми енергийни източници за собствена употреба.

Министерството на енергетиката се ангажира да окаже пълно съдействие на компанията за осигуряване на необходимото финансиране. Заместник енергийния министър Пламен Данаилов заяви, че това е ключово условие за стабилност в сектора. Той изтъкна важното значение на "Мини Марица-изток" ЕАД, които осигуряват суровина за базовите мощности на електроенергийната система в страната.

Асен Василев не импровизира за бъдещето на "Марица-Изток"

Асен Василев не импровизира за бъдещето на "Марица-Изток"

Ангажимент за затваряне на допълнителни мощности не е предложено в текущия план.