След шест години на пазара веригата Lafka затвори, съобщи в. "Капитал". Решението най-вероятно е дошло след спирането на бизнеса с лотарийните билети на Васил Божков и покрай решението на държавата да поеме дистрибуцията на вестници и списания.

В регистрите няма искане за откриване на процедура по фалит за дружеството "Лафка маркет", което оперира с 1059 обекта, повечето от тях - 824 - на франчайз. Отделно от това веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив. Няма и съобщение на сайта на фирмата. Затова не е изключено бизнесът да бъде придобит от друг след седмици. Така, след това затваряне, единственият работещ бизнес в рамките на "Булгартабак" вече остава "Лодис инвест", която произвежда млечни продукти.

Приходите на компанията са 240 млн. лв., а нетната печалба - 5 млн. лв. за 2018 г. Продажбите на цигари са за близо 180 млн. лв., на други стоки (вероятно и вестници) - 35 млн. лв., а комисионните от лотарийни билети - 22 млн. лв. Персоналът на дружеството е бил 630 души към края на 2018 г.

Веригата беше създадена през 2014 г. с помощта на "Булгартабак", като в много градове тя финансира дейности на общината срещу възможността да си избере най-атрактивните точки и да ги наеме за период от 10 години. Веригата беше на косъм от това да стане концесионер и на спирките в София. В повечето случаи Lafka предплащаше и така получаваше и по-нисък наем. От политически протектираното от общинските съвети на ГЕРБ навлизане на веригата в най-големите градове, пострадаха множество малки фамилни фирми, които до този момент стопанисваха павилионите. Веригата дълги години работеше на загуба и достигна 2000 обекта, не можа да се разрасне до очакваните 3000.

Според източници на "Капитал" през последните години са правени изключително много опити за продажбата й. Бизнесът, обаче, се е сторил неустойчив на бъдещите купувачи, тъй като над 50% от приходите са идвали от лотарийни билети, а множество световноизвестни марки са избрали да не работят с Lafka.

Без предупреждение

Представители на компании за производство на цигари, захарни изделия, алкохол, медии и др. отбелязаха пред "Капитал", че не са били предупредени за затварянето на веригата. Това би им помогнало да намалят постепенно доставките и да настояват по-бързо да им бъдат върнати парите за стоката. Няма яснота какви количества продукти в момента са затворени в Lafkа.

През тази седмица изтече последният срок, в който от мрежата трябваше да бъдат изтеглени лотарийните билети, отпечатани от фирмите на Васил Божков.