Всяко село трябва да има сключен договор с ветеринарен лекар. Тази законодателна промяна се обсъжда с неправителствения сектор, съобщава БНР.

На 4 ноември текстовете ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на земеделието и храните за обществено обсъждане. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева във Велико Търново, където представи пред студенти новостите в общата селскостопанска политика.

Предвижда се населените места да сключват договорите с ветеринарните лекари през Областните дирекции за безопасност на храните с цел по-висок контрол.

Градушките поразили 94 хиляди декара

Градушките поразили 94 хиляди декара

По думите на министър Танева са изстреляни 8 859 противоградови ракети

По думи на Танева проблем са се оказали личните стопанства, където на практика няма контрол и превенция. Няма достатъчно ветеринарни лекари, ще обгрижват по няколко села, заяви тя.

Министърът съобщи и че земеделците, чиито насаждения бяха напълно унищожени тази година от градушки и наводнения, вече са получили обезщетенията си. Тя изрази удовлетвореност, че за първи път това се случва в същата година. Общият бюджет надхвърля малко 4 милиона лева за порядъка около 100 хиляди декара, каза още Танева.