Ветеринарни лекари спряха изследването на животните за опасни заболявания, както и дейностите по маркиране на добитъка и издаване на необходимата документация на фермери и търговци.

Отказът им е протест заради неизплатени средства от аграрното министерство.
Ефективни протести започнаха ветеринари от всички области на страната с изключение на Шумен.

Недоволстващите лекари няма да отказват лечение на болни животни. Това бе подчертано още преди седмица, когато лекарите обявиха намеренията си.

Общо 3 милиона и 200 хиляди лева дължи Министерството на земеделието и храните на ветеринарните лекари за работата им по държавната профилактична програма.

Ветеринарите са изпратили протестна декларация до премиера, земеделския министър и шефа на Националната ветеринарно -медицинска служба.

От бранша предупредиха, че ако прекратят профилактичната програма има голям риск да се появят различни инфекциозни заболявания сред животните.

Освен това протестът ще попречи животните на фермерите да бъдат отразени в системата и така те няма да могат да получат субсидиите си за тях.  

Заради протестите ще се блокират много от парите за фермерите и ще бъде спряно придвижването на животни у нас и в чужбина.

Протестен митинг подготвят ветеринарните лекари в сряда пред Министерството на земеделието.