В следващите 6 месеца Световната банка ще ни консултира за модела, по който ще либерализираме енергийния си пазар от началото на следващата година.

В присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова шефът на Българския енергиен холдинг сключи договор на консултантски услуги с постоянния представител на Световната банка у нас Блага Джурджин.

Министър Петкова призна, че сме изостанали с либерализацията, но така ще почерпим от опита на останалите страни.
Тя разчита на Световната банка да извърши анализ на състоянието на сектора с акцент върху Националната електрическа компания и да ни даде съвет за либерализационен модел. Петкова припомни, че основният ни проблем са дълговете, които НЕК генерира поради продажба на енергия на по-ниски цени от тези, на които изкупува.

След либерализацията НЕК вече няма да е обществен доставчик и единствен такъв, но още ще купува по-скъпо и ще трупа дефицит. Основната задача на Световната банка ще е да ни предложи начин това да не се случва.

Министърът цели още промени в Закона за енергетиката, които да дадат база за новия модел, като стана ясно, че за либерализацията се работи по различни варианти. За момента не е изключен и този либерализираният пазар да се въведе за бита няколко месеца след "генерална репетиция" с бизнеса като презастраховка, в случай че има скокообразни промени в цената на тока.

За момента се водят и разговори Българската енергийна борса да премине към Министерството на финансите.

Петкова обяви още, че се очаква скоро да се стартира процедура по избор на банка кредитор, която да подпомогне изплащането на дълговете на НЕК към двете американски електроцентрали. Те до момента възлизат на 800 милиона лева, като 300 милиона от тях ще отидат за държавните мини, на които пък централите са длъжници.