VIVACOM и Мтел подписаха споразумение за преносимостта на мобилните и фиксираните номера на клиентите си.

Така от 6 август потребителите на двата телекома ще могат да се възползват от възможността да сменят своя оператор по процедурата „на едно гише".

Това означава, че те ще могат да отидат директно в магазините или офисите на избрания от тях оператор и да заявят своето желание за прехвърляне.

Приемащият оператор от своя страна поема всички останали процедурни въпроси, свързани с прехвърлянето на номера от даряващия телеком, без това да засяга клиента.
Самият процес по пренасянето се очаква да става в рамките на една седмица от подаването на заявление при приемащия оператор.

Споразумението е изготвено в пълно съответствие с нормативната уредба, изготвена от КРС. С неговото подписване се спазват препоръките на Европейската комисия за облекчаване на процедурата по пренасянето и предоставяне на свобода при избора на оператор от страна на българските граждани.

Освен намаляването на сроковете за пренасяне на номерата в документа, се създават и облекчени условия при предсрочно прекратяване на договорите.
До средноевропейското ниво е намален и размерът на административната такса, която операторите плащат помежду си за тази услуга.

Припомняме, досега всеки клиент, който желаеше да пренесе своя номер, трябваше да посети първо офиса на настоящия си оператор, да получи сертификат за пренасяне и след това да отиде при новия оператор.

Очаква се с новата процедура „на едно гише" да се увеличи броят на абонатите, които ще пожелаят смяна на оператора. Досега, по данни на КРС, са пренесени общо около 65 000 номера във фиксирани и мобилни мрежи.