„ВТБ Капитал" (България) се опитва незаконно да придобие компанията „Виваком". Това се казва в изявление на Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, на която чрез LIC Telecommunications Sarl принадлежат 43 % от акциите на „БТК" АД.

Готов съм да организирам рефинансиране на кредита, вече внесох своето предложение в банката. Разполагам с източници на финансиране, готови да започнат работа за защита на „БТК" АД от незаконното придобиване/поглъщане от страна на VTB Capital, се казва в изявлението.

Уточнява се, че 24 % от акциите на „Виваком" са притежание на миноритарен акционер, който е американски инвестиционен фонд. Останалите 33 % от номиналния капитал на „Виваком" са собственост на компанията Crusher Investment, която е дъщерна компания на VTB Capital Plc.
По принцип Crusher трябва само технически (номинално) да притежава тези 33 % от акциите, тъй като тази собственост произтича от договор, по който разплащанията с Crusher отдавна са приключили - още по времето на предишния собственик Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33 % също трябва да принадлежат (косвено) на компанията Empreno.

Косарев подчертава, че компанията Crusher (т.е. VTB Capital Plc) няма право да се разпорежда с този пакет от 33 % от акциите, или да се възползва от правата на участие в управлението, които те дават. Въпреки това, Crusher се разпорежда с тези акции като със своя собственост.

В изявлението се изтъква, че VTB Capital (България), с участието на политически фигури - братята Велчеви, и на международни консултанти - фирмата Ernst&Young, организира така наречения „търг" на дълга по заема, включително и на правата по съответния залог.
Замисълът на VTB, се обяснява в разпространеното писмо, е купувачът на дълга едновременно да придобие и всички права на заложния кредитор. Като се има предвид, че заемът не е погасен, купувачът ще може да претендира за възстановяване на 100 % от акциите на БТК (пряко или косвено), т.е. ще може да придобие 100 % от компанията „Виваком".

Подчертава се, че целият този процес е организиран толкова непрозрачно, че не се дава възможност друг, страничен инвеститор да участва в тръжната процедура при пазарни условия. Освен това VTB Capital никога не се е интересувал от становището на акционерите на „Виваком" във връзка с намеренията им да рефинансират заема, заявява Косарев.

Според него победителят на „търга" вече неформално е определен от VTB - „някой си Спас Русев". Не е трудно да се досетим, че източникът на финансиране на Спас Русев е самата VTB Capital, но Русев имал договореност не с VTB (като с дъщерна на руската банка), а с управителите на VTB Capital (България) - братята Велчеви.

Предупреждава се, че ако планът за незаконното придобиване бъде осъществен ще пострадат всички добросъвестни акционери на „БТК".

Отбелязва се, също така, че всички акции на „БТК" и акциите на нейните холдингови компании са запорирани както в България, така и в другите страни (Люксембург) по наказателното дело във връзка с дейността на КТБ.
Въпреки този запор VTB Capital (България) манипулира българската прокуратура и другите компетентни органи и е в готовност насилствено да погълне компанията Vivacom в най-близките дни, заявява Косарев.

По думите му - „грубиянското отношение на ръководството на VTB Capital (България) към властта в България на фона на бездействието на официалните български власти най-малко поражда въпросителни, а на прост език това означава, че навяват на мисълта за колосална несправедливост и беззаконие".

В заключение Косарев заявява, че смята да се обърне към съда срещу всички, които имат отношение към този т.нар. „търг" за дълга и поглъщането на компанията от частни лица.
Наел съм авторитетната лондонска юридическа кантора Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP, която вече е известна с безусловните победи срещу VTB Capital Plc по други съдебни казуси, се предупреждава в писмото.