Инспекторите са съставили 67 акта за нарушения на изискванията за продажба на храни от животински произход, като най-много са в Софийска област - 13, следвана от област Смолян - 8 акта и София-град - 7.
Най-често търговците не могат да докажат произхода на храните, нямат разрешително за продажба или не спазват хигиенните изисквания.
Проверките засягат документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за продажба на риба на открито.
От ДВСК алармират да се внимава дали стоката, продавана извън хладилните витрини, се съхранява в достатъчно количество лед, дали няма видими признаци за изтекъл срок на годност, а при опаковани продукти, да следи за целостта на опаковката и да четат етикетите за произхода и срока на годност.
cap
на 05.12.2008 в 15:55:20 #1Нюза, да не би дагеец да е набирал текста? Там, по плевенско, казват "местни" вместо "месни". :-D