Водната реформа е мисията възможна. С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова откри шестата национална конференция на Българска асоциация по водите и Камарата на строителите на тема: ОП "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони (ОПРС) в периода 2014 - 2020 г.

Павлова заяви, че през 2016 г. са реализирани основните стълбове на водната реформа. Тя изтъкна, че по линия на двете оперативни програми - ОП "Околна среда" и ПРСР, са достъпни над 2 млрд. лева.

По думите на Лиляна Павлова през 2016 г. е приключена водната реформа. "Реформата има своя завършен вид и има изпълнени стъпки", изтъкна Павлова. Тя отчете, че във всички 28 области има създадени асоциации по ВиК операторите, като има ясно разделяне на активите и един оператор, който да управлява тези активи.

В 21 области изцяло са приключили стъпките на реформата. В тези 21 области участват 250 общини като членове на асоциациите на ВиК дружествата.

"Имаме 7 области, в които заради една или две общини, не е приключил процесът", посочи Павлова. Така на практика заради 15 общини в страната, които не са проявили интерес, 7 области няма да могат да се възползват от европейското финансиране. В 14 от областите процесът бил доста напреднал, като вече са започнати регионалните прединвестиционни проучвания, за да могат реално ВиК дружествата да кандидатстват по линия на програмата ОП "Околна среда".

Лиляна Павлова похвали Смолян и София като общини, в които реформата във ВиК сектора е в напреднал стадий. Областите, които заради една или две общини в тях, няма да могат да кандидатстват за финансиране са Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Търговище, Разград, Монтана.

"Усилията трябва да продължат. В 21 век да осигурим чиста питейна вода, чиста околна среда, да минимализираме загубите на вода", заяви Павлова.

От своя страна заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова заяви, че през 2016 г. е била изградена или рехабилитирана над 2500 км линейна водопреносна мрежа. През 2017 г. ще бъдат финансирани инфраструктурни проекти за агломерации от над 10 хиляди жители, номинално. Над 750 млн. лв. са предвидени за превенция, борба с наводнения и свлачища.

Завършен е водният цикъл на Асеновград, за изграждане на такъв воден цикъл кандидатстват и Плевен, Ловеч и Добрич. Реализира се втора фаза на водния цикъл във Враца, подадени са Банско, Варна, Златни пясъци, Видин, Тервел и Ямбол. В срок вече са подали заявления за кандидатстване с проекти за водна инфраструктура Приморско, Айтос, Тутракан и Елхово. Предвидените средства са в размер на 117 млн. лева.

По ОП "Околна среда" са предвидени 1,5 млрд. лв. и ВиК дружествата с избран оператор ще могат да изготвят регионалните прединвестиционни проучвания и да кандидатстват по нея.