Корабът минен ловец "Цибър", закупен от Белгия, официално бе посрещнат във Военноморска база във Варна.

След пауза от почти 20 години България придобива нов боен кораб от съвременно поколение, заяви началникът на базата бригаден адмирал Румен Николов.

По думите му закупуването на "Цибър" е първа стъпка към обновяванетона ВМБ - Варна. В перспектива ще са необходими още два такива кораба и възможността те да бъдат закупени е реална. Е

Eкипажът на "Цибър" се състои от 45 души, преминали пред обучение от около 4 месеца. Екипажът напълно подготвен за изпълнение на специфичните задачи за локализиране и унищожаване на мините.

Първото сериозно изпитание на кораба бе прехода му от Белгия до Варна, по време на който е установено, че се намира в много добро техническо състояние.

Корабът е плавал от Зеебрюге (Белгия) до Варна безаварийно, въпреки лошото време и вълнението от 6 бала в Йонийско море.

Началникът на Военноморската база във Варна бригаден адмирал Румен Николов заяви, че се надява още два кораба от същия клас да бъдат доставени за Военноморските сили, защото българското Черноморско крайбрежие все още не е чисто от мини от Първата и Втората световна война.