Търговските ни отношения между България и Гърция са динамични. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски на среща с гръцкия си колега Йоргос Статакис в София, съобщават от Министерство на икономиката.

По думите на Лукарски потенциалът на двата пазара предполага по-високи показатели, както за износ на български стоки към Гърция, така и за вноса на гръцки стоки в България. Той подчерта, че на фона на случващото се в Близкия изток и региона е необходимо икономическите и политическите отношения и интеграцията между България и Гърция да се задълбочат.

Трябвало да се задълбочат и политическите отношения на най-високо ниво. Затова Лукарски предложи да се организира посещение в Атина заедно с бизнес делегация.

Като отлично той оцени сътрудничеството на ниво местна власт. Това особено се отнасяло за регионите на Южна България и Северна Гърция. Желателно било да се засилят връзките на ниво централна власт.

Божидар Лукарски призова още на правителствено ниво да бъдат положени усилия, за да се избегне повторение на блокадата на границата от страна на гръцките земеделци. Той обърна внимание, че тя поражда тежки последствия върху икономиките на двете страни.

От своя страна гръцкият министър Йоргос Статакис също подчерта, че блокадите възпрепятстват взаимната търговия. От негова страна дойде уверението, че гръцкото правителство ще положи усилия за решаване на подобни проблеми в бъдеще.

Той смята, че предстои да се направи много за засилване на икономическите връзки. Статикис се съгласи, че търговският обмен може да бъде увеличен значително. Той отбеляза, че в България има големи гръцки инвестиции. Напоследък обаче се наблюдавал и обратният процес – засилен интерес на български фирми към Гърция.

Йоргос Статакис смята, че има много възможности в областта на туризма и особено в областта на инфраструктурата. За развитието им обаче трябвало да се работи усилено.

Гръцкото правителство полагало огромни усилия, за да се постигне растеж на икономиката. Той отбеляза, че тя се влияе от кризите в региона.

България и Гърция са важни колони на стабилността в региона и двете страни трябва да се превърнат в стабилна ос от гледна точка на предизвикателствата, идващи от бежанската криза и проблемите в Турция. Той увери, че Гърция остава поддръжник на България в Европейската комисия по отношение на икономическата интеграция.

Обсъждало се и подобряване на пътната инфраструктура, за да се задълбочат още повече връзките в икономиката и туризма. Йоргос Статакис смята, че задължително в контактите между правителствата трябва да участва и бизнесът, за да може да се премахнат всички пречки пред инвестициите и търговията.

От икономическото министерство посочват още, че данните за януари-март тази година отчитат 6,9 % спад в стокообмена, в сравнение със същия период миналата година. С 8,2 % е намалял вносът от Гърция, а износът от България – с 5,8 %.

Гърция се нарежда на 5-то място в износа ни с дял от 6,3% (след Германия, Италия, Румъния и Турция) и на 6-то място във вноса с дял от 4,6% от общия ни внос (след Германия, Италия, Русия, Румъния и Турция), допълват от ведомството на Лукарски.