Глоба в размер на близо 900 хиляди лева е наложена на „СИС Индъстрийс" ООД заради това, че рекламата на напитката „Узаки Зорбас" продължава да бъде разпространявана.

Комисията за защита на конкуренцията наложи първата санкция в началото на месеца. Мотив за забраната бе подвещото внушение, че става въпрос за традиционното гръцки питие - мастика, което заблеждава потребителите.

Настоящата и втора - глоба, е за неизпълнение на наложена временна мярка - спиране на разпространението на рекламата на напитката „Узаки Зорбас" във всичките й форми.

На 2 юли 2009 г. КЗК наложи временна мярка и задължи дружеството-производител „СИС Индъстрийс" ООД в еднодневен срок от получаване на уведомлението да преустанови разпространението на рекламата. Мярката подлежеше на незабавно изпълнение.

Събраните са доказателства, че рекламата продължава да се разпространява и след наложената временна мярка със същото съдържание.

Разпространението на рекламата се извършва освен пряко и по косвен път, чрез дружества, различни от производителя на напитката „СИС Индъстрийс" ООД.