Моето опасение е, че след като така активно работихме за „Южен поток", ще имаме сериозни проблеми с отварянето на 3-ти и 4-ти блок. Това е мнението на Васил Филипов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй".

В студиото на БТВ Филипов подкрепи кампанията за повторното отваряне на блоковете „Искам светлина", но обясни, че има сериозно съмнение, че това вече би могло да стане. По думите му, блоковете на централата са напълно безопасни, но България в последните 6 месеца не е работила за своите интереси, а за интересите на Русия.

Затова и страните от ЕС ще ни създадат сериозни пречки за пускането на централата.

Ние не работихме като член на ЕС, а като васал на Русия. Аз също подкрепям „Южен поток", но какво ни грее той нас, ние не сме партньор, ние сме транзитьор", каза Васил Филипов и обясни, че 50% дялово участие в компанията означава всъщност 50% инвестиции, които България трябва да направи в една реално чужда тръба.

„Съдействахме за бизнеса на Русия, Русия цели зависимост - да може да спре кранчето, както при сегашните транзити", коментира още той, като подчерта, че „Южен поток" няма да бъде свързан с българската газопреносна мрежа, което е всъщност най-големият недостатък на проекта.

По принцип няма нищо лошо в това газопроводи да преминават през България, но те трябва да обслужват българските интереси и съответно европейските, а не руските. Бившият директор на „Козлодуй" посочи, че проектът „Южен поток" е добър по принцип, но основната грешка на политиците ни е, че не са работили за другия проект, който е приоритетен за Европа - „Набуко".

„Това е обкръжението на президента, от което България губи и ще продължава да губи. Нашата енергийна мафия се командва от Москва", коментира Филипов.

По мнението му България е загубила от тази шумна кампания на успеха на договора и всъщност тя е автогол.

„Ние трябва да вземем мерки, да догоним проекта „Набуко" и да го построим", завърши категорично Васил Филипов.