За периода 1990-2009 г. загиналите български работници при трудови злополуки са 2701, а трайно инвалидизирани са 1604.

Това съобщ6иха от КНСБ по време отбелязването на определения от Световната синдикална общност ден за почит на жертвите при трудови злополуки - 28 април.

От КНСБ изтъкнаха, че всяка година повече от 150 млн. души по света претърпяват трудови злополуки или заболяват от професионални болести, а над 2.2 млн. работници умират ежегодно на работното си място.

България не прави изключение от световната статистика на трудовия травматизъм.

Само за 2009 г. в България са станали 112 смъртни злополуки, от които 83 - непосредствено на работните места. Най-много са в строителството - 24.

През първите месеци на тази година са станали нови 23 смъртни злополуки, от които 8 отново са в строителния бранш.

От КНСБ припомниха, че само преди седмица загинаха трима работници на работна площадка на магистрала Люлин.

Според синдиката качеството на живот се влошава, нараства делът на заболяванията.

Отправен беше апел към законодателната и изпълнителната власт, както и към работодатели и трудовите хора да инвестират в безопасността, да бъдат премахнати рисковете на всяко работно място.

На този ден сме длъжни не само да отдадем почит на загиналите при трудови злополуки, но и да посочим пътищата за пресичане на тревожните тенденции, подчерта Иван Кокалов.

Той заяви категорично, че КНСБ поддържа тезата, че отпуските трябва да се използват за възстановяване на работната сила и заяви, че са категорично против отнемането на това право.

Кокалов изтъкна, че много често хората се лишават от отпуски не заради тяхното нежелание да ги ползват, а поради обективни обстоятелства. Трябва да се отчете и кризисния период, в който се намира страната.

Със специални призове за добри практики и безопасни условия на труд КНСБ отличи „Идеал-Стандрат", Окръжна болница „Света Анна" и държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".