Схема за измами с помощи за безработица се разпространява широко напоследък у нас. Българи заминават организирано с автобуси за Франция, където сключват фиктивен договор за работа с местна компания, която обикновено ги назначава на минимална заплата. След седмица хората се връщат в родината, като се регистрират в бюрата по труда и получават обезщетение за безработни за срок от 9 или 12 месеца в зависимост от стажа си. Това обясни в студиото на Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му т. нар. "френска безработица" е възможна заради вратичка в европейското законодателство. Във Франция размерът на обезщетението се определя според заплатата, от последния месец, а в България - от последните две години. При фиктивно назначение във Франция на минимална заплата, която е с равностойност над 3 000 лева, у нас схемаджиите получават максималната помощ за безработни от 85,71 лв. за работен ден или около 1 800 лв. месечно.

Германската полиция нищи български и румънски цигани в Дуисбург за измами с помощи

Германската полиция нищи български и румънски цигани в Дуисбург за измами с помощи

Задържани са четирима души, сред които няма българи

Схемата се организира в България от адвокати. Предполага се, че те регистрират и фирмите във Франция, които назначават фиктивно българи. Тя усложнява и проблема на работодателите у нас с и без това трудното намиране на кадри. Те са сигнализирали френския посланик в България, като за момента нямат отговор.

По думите на Васил Велев хиляди българи получават обезщетения по тази схема, а държавата е ощетена с десетки милиони левове. "Най-голямата загуба тук не са парите, а новият морал, който се въвежда", коментира той.

100 000 младежи нито учат, нито работят и не се знае какво умеят

100 000 младежи нито учат, нито работят и не се знае какво умеят

Деница Сачева иска система за валидиране на уменията