Инфлацията в България, която е на рекордни от години нива, ще започне да забавя ръста си, а цените на стоки и услуги да се нормализират. Тази прогноза даде пред Нова макроикономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

"Това е един изключително неприятен за всички български домакинства процес, но това, което се забелязва напоследък, са определени процеси на намаляване на темпа на инфлация", каза Ганев.

"Това, което виждам, че се наблюдават дезинфлационни процеси - не говорим за спад на цените, но на забавяне на покачването им. Например в местата, къде пазарувам, напоследък за пръв път от доста време насам успявам да си купя мляко под 2 лева литъра, нещо невъзможно през май или юни", сподели лични наблюдения той.

Любен Дилов: Стана ясно, че никой няма намерение да прави правителство

Любен Дилов: Стана ясно, че никой няма намерение да прави правителство

Нови избори ще произведат разум, убеден е той

Друг фактор, който ще спомогне за париране на инфлационните процеси - изчерпването на свободната голяма парична маса, която е най-силното гориво за инфлацията. "Това е чисто макроикономическо. Реалната парична маса, съотношението между реалната парична маса и ценовото равнище, в България намалява вече 8 или 9 месеца. Т.е. покупателната способност на наличните пари намалява, т.е. със сигурност ще стигнем до момент, в който наличната парична маса няма да може да купува на все по-високи цени, като тогава със сигурност цените трябва да се регулират. Всеки продавач пробва да продаде на по-висока цена, това е нормално, и се оказва, че може. Може, защото има много пари, които искат да купуват. Когато те намалеят, те просто няма да успяват."

Ръстът на пенсиите - една от гордостите на кабинета "Петков" обаче, също вероятно спомагал за повишаването на цените. "Тук идва спорът кое е яйцето и кокошката. Въобще не изключвам варианта, дори смятам, че една част от инфлацията се дължи именно на тези увеличения (на пенсиите), срещу които няма увеличено производство. Едни пари се дават на едни хора, които излизат и ги харчат при същото производство. Познайте какво става с цените?", подчерта икономистът.

За ПП няма нищо скандално в записите от заседанието на ДБ, но са готови за избори

За ПП няма нищо скандално в записите от заседанието на ДБ, но са готови за избори

Според Константин Бачийски не е споменато нищо, което досега не е казвано за преговорите за съставяне на правителство

Ганев коментира друга актуална тема от последните дни - скандала със записа на вътрешнопартийна сбирка на "Демократична България" от петък, който резултира в ставането на "Има такъв народ" от масата за преговори. По думите му във видеото няма нищо притеснително, а представлява нормален вътрешнопартиен разговор. Все пак последните събития силно намалили шансовете за съставяне )на правителство, но не са ги елиминирали изцяло, смята той.