Система за улавяне на бензиновите пари ще бъде поставена на всички бензиностанции. Това ще стане до края на годината, съобщават от екоминистерството.

Системата представлява оборудване, предназначено за улавянето на бензиновите пари от резервоара за гориво на моторните превозни средства по време на зареждането в бензиностанция. Парите се прехвърлят в резервоар на бензиностанцията или се връщат към бензиноколонката за нова продажба, обясняват механизма на системата от ведомството.

Тютюневият дим, бензинови пари и отпадъчни газове от автомобили са основен източник на бензен, който е признат от Световната здравна организация (СЗО) за канцерогенно вещество.

Въздействието на бензиновите пари при зареждането на бензин представлява най-голям дял – 75-80 % от тези източници.

Концентрацията на бензен в района на една бензиностанция може да надвиши средногодишната норма за опазване на човешкото здраве съгласно Директива 2008/50/ЕО относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа от 7 до 10 пъти.

От МОСВ уточняват, че изискванията за улавяне на бензиновите пари важат за всяка нова бензиностанция. Под нова се разбирало бензиностанция, която е въведена в експлоатация или е започнало производство по одобряване на инвестиционни проекти, има действащо разрешение за строеж или има одобрени инвестиционни проекти, които не са изгубили правното си действие на или след 1 януари 2012 година. Съгласно тези изисквания всяка нова бензиностанция ще се оборудва със специална система.

От ековедомството подчертават, че изискването е в сила и за всяка съществувала бензиностанция. Такива бензиностанции са тези, които не са изгубили правното си действие преди 2012 година. С новата система ще бъде оборудвана всяка съществуваща бензиностанция, която преминава през основен ремонт на системата за зареждане с гориво.

За нарушителите след 31 декември се готвят глоби.