Работодателите в Италия все повече разчитат на временни работници, отнемайки блясъка на позитичните числа за състоянието на пазара на труда и показвайки ясно слабото място на икономическото развитие в страната, пише Bloomberg.

Докато броят на хората с работа е на рекордно високо ниво, а безработицата през ноември падна до най-ниските си стойности от пет години насам, анализ на типа позиции разказва друга история.

Около 1,1 милиона италианци повече са заети, в сравнение с момента, в който страната прие последните си промени в законодателството относно пазара на труда, отваряйки възможността за нов тип договори. Но почти 6 от всеки 10 от тях са на временни работни позиции, показват изчисления на Bloomberg.

Цифрите ще добият още по-голямо значение в светлината на предстоящите парламентарни избори на 4 март. А опозиционните партии вече започнаха да критикуват политиката на демократическата партия. Това направи и бившият премиер Силвио Берлускони, който е лидер на коалиция с подкрепа близо 40%.

За да се справи с проблема, правителството ще обсъди нови субсидии за предприятията, казва министърът на финансите Пиер Карло Падоан.