Демокрацията не е даденост и за нея трябва да се борим. Това заяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Постепенно е започнало възстановяне на движението със съседни страни. Тя се надява след 15 юни да се възстанови движението в рамките на ЕС и Шенген. Запазва се карантината за страните с висок риск.

Самата пандемия изключително затрудни икономическото сътрудничество, според първия ни дипломат. Захариева очаква по-тежка криза от 2008-2009.

По мнението й ЕС си е взел поуки и сега е реагирал по-бързо. Амбициозни са предложенията на Урсула фон дер Лайен, според външния министър.

Няма държава, която да се справи сама с такава криза, категорична е Екатерина Захариева. Трябва да сме автономни, смята тя и изтъкна, че ЕС трябва да си върне част от производствата, които са в Китай.

ЕК ни дава помощ в размер на 20% от БВП. Само 3,3 милиарда евро ще връщаме и то в много дълъг период. Голямата част от финансите, които ще получим са грант.

За поредна година на избори в Македония се вижда антибългарска кампания, по думите й. В нея Захариева вижда фалшиви новини и език на омразата към братска държава.

Захариева прогнозира карантината за пътуване след 15 юни да отпадне

Захариева прогнозира карантината за пътуване след 15 юни да отпадне

За държави със сходна епидемолочна обстановка

Неприемливо е поведението на Русия спрямо твърдението на Кремъл за братята Кирил и Методий. Подобни провокации не помагали за отношенията между двете страни и народите.

Европа не трябва да става бойното поле между САЩ и Китай, според Екатерина Захариева. Трябва да говорим честно с Китай, Китай е наш партньор, но и наш конкурент, смята тя. От една търговска война никой няма да спечели, според външния министър. Отношенията между България и Китай са честни, изтъкна първият ни дипломат.

Изчиства се напрежението между страната ни и Украйна заради българската общност.

Захариева не разбира за какъв хаос говори президентът

Захариева не разбира за какъв хаос говори президентът

Тя се надява на свободно придвижване в Европа до 15 юни