"Много искам да се върнем по-бързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за ниско рисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло свободното придвижване".

Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

По думите й за държавите извън ЕС ще се прави анализ.

14-дневната карантина остава за 8 страни от ЕС

14-дневната карантина остава за 8 страни от ЕС

Страните с най-висока заболеваемост от COVID-19 в последните две седмици

Външният министър отговори и на обвиненията на президента, че страната ни е влязла "с хаос" в извънредното положение и излиза "с още по-голям хаос".

Не разбирам този подход на президента. България се справи много добре в тази криза. Цифрите говорят сами за себе си. Какъв хаос, запита Захариева.

Тя подчерта, че сме били едни от първите, които са взели мерки - първо ограничителните, после икономическите, социалните.

Румен Радев иска дебат за прогресивното данъчно облагане
Обновена

Румен Радев иска дебат за прогресивното данъчно облагане

Създаването на държавни бензиностанции е авантюра

Всяка седмица се прави анализ от всички, отваря се сектор по сектор. Не мога да разбера за какъв хаос говори. Това са политически действия на президента срещу правителството. Държи се като опозиция, изтъкна още външния министър.

Тя коментира и плановете на ЕС за фонд със 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката след пандемията от COVID-19.

"Въпреки многото спекулации, че Европа е разединена, че не се справя, това е амбициозно предложение и само заедно може да излезем от кризата", обясни външният ни министър.

Според нея този инструмент трябва да започне да работи възможно най-бързо, защото страните от ЕС имат нужда от тези средства сега.

Захариева отхвърли обвиненията, че страната ни ще стане донор, а не бенефициент.

"Оптимист съм, вярвам, че ЕС ще излезе по-силен от тази криза". Предложението е добро, амбициозно. Много е важно да си направим изводите от тази криза", коментира още Захариева.

Близо 9,3 млрд. евро получаваме за справяне с кризата с COVID-19

Близо 9,3 млрд. евро получаваме за справяне с кризата с COVID-19

Делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро