Цените на олиото са скочили с 36 на сто, на брашното с 51 на сто и на захарта с 68 процента в сравнение със същия месец на миналата година. Данните са на  Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), съобщава money.bg.

Цените на храните през юни са били по-ниски спрямо май с около 5%. През миналия месец цената на захарта се покачва с около 0,9 на сто, до 2,20 лева за килограм на едро. Цената на брашното остава почти без промяна на ниво 1,01 лева за килограм.

Запазва се тенденцията на плавно поевтиняване на слънчогледовото олио - до 2,65 лв. за литър. През месеца е регистриран спад на цената на яйцата с 6.7 на сто и слабо намаление на цените на млечните произведения в диапазона 1-2 на сто, както и на месните произведения - 1-3 на сто.

Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30%. Покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-7 процента. Цената на яйцата през тази година остава на нивото от миналата година.

През юни спрямо май се наблюдава спад на цените на всички плодове и зеленчуци, местно производство, посочват от комисията.

Около 40-50 на сто е намалението на цените на черешите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. В интервала 20-30% е намалението на цените на ягодите, картофите от старата реколта, на зрелия чесън и на оранжерийните домати.

Поскъпване има при лимоните - 13.5 на сто, и ябълките от внос - 2.5 на сто, а цената на бананите е с 5 на сто по-ниска в сравнение с май.