Започва незабавна проверка на русенския завод „Дунарит" АД. Неговият предмет на дейност е проектиране и производство на военна и машинно-строителна продукция, съобщават от Областна администрация-Русе. Причината е трагедията в завод „Миджур" в село Горни Лом.

Припомняме, 15 души - 13 мъже и две жени, загинаха при взрив в завода. Вчера около 17.00 часа е подаден сигнал на тел. 112 за взрив. Последвала е серия вторични взривове. Три жени са ранени, но те са без опасност за живота. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна. И двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.

Същия ден са пристигнали противопехотни мини за утилизиране. Предполага се, че това е вероятната причина за инцидента. Но според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров не е възможно взривове с такава сила да са причинени от мините.

Във връзка с инцидента в Горни Лом по настояване на областния управител на Русе Симеон Иванов е свикана работна среща. В нея участие са взели служители от Дирекция „Инспекция по труда"-Русе и „Контрол на общоопасните средства" към ОД МВР - Русе. Именно на тази среща е взето решението за незабавната проверка.

След приключване на проверката директорката на Дирекция „Инспекция по труда" - Русе Ирена Николаева се задължава да предостави на губернатора доклад за резултатите, предписанията и сроковете за изпълнението им.