Еврокомисарят по енергетика Андрис Пиебалгс подписа в Загреб министерска декларация за следващите стъпки за изграждането на нефтопровод, който ще пренася нефт директно от Черно море до пазарите в Централна Европа. В момента този нефт се превозва с танкери.

Така нареченият „Паневропейски нефтопровод" значително ще намали рисковете от сериозни инциденти в Босфора, Черно, Егейско и Адриатическо море.

Този проект е добър пример за засилване на сътрудничеството между членките на Енергийната общност, заяви комисарят Пиебалгс, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия.

Паневропейският нефтопровод цели да свърже пристанището в Констанца с нефтения терминал в Триест, Италия, откъдето има нефтопроводи на север за Австрия, Германия и Чехия.

Декларацията бе подписана по време на широкообхватен енергиен форум в Хърватия.

Събитието в Загреб събра заинтересовани страни от Югоизточна Европа, от Русия, Каспийския регион и Централна Азия.

Конференцията е част от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа - организиран на местно ниво междуправителствен консултационен формат, който се занимава основно с регионални проблеми.

В него участват Албания, Бивша югославска република Македония, Сърбия, Черна гора, България, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Гърция, и Молдова като наблюдател.