От утре, сряда, в столицата започват първите организационни дейности по строителството на третия лъч на метрото.

Архитектурният план на третия метродиаметър бе представен на специална пресконференция от столичния кмет Йорданка Фандъкова, транспортния министър Ивайло Московски и шефа на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

Проектът предвижда изграждането на над 10 нови станции, които ще осигурят достъпа на нови 500 хил. столичани до най-екологичния градски транспорт.

Свързани ще бъдат кварталите „Горна баня”, „Овча купел”, централните части, „Хаджи Димитър” и евентуално кв. „Левски”.

Общата стойност на проекта е 850 млн. лева, от които 700 млн. са еврофинансиране, а останалата част от сумата са български пари. Столична община вече е предвидила 20 млн. лева съфинансиране в рамките на 2016 година.

По думите на инж. Братоев, строителството ще се осъществи на три етапа, като първият предвижда 8 км метро с 8 нови станции в най-трудния за строителство участък. Той ще минава през централната част на града, като затруднението ще дойде от подпочвените води в района с преплитането с вече два лъча на метрото.

По думите на шефа на метрото, ще има спиране на движението само в два участъка, като в района на Малък градски театър „Зад канала” една от лентите ще бъде временно затворена, а другата ще се използва за двупосочно движение.

От утре влиза в сила промяна на движението по бул. „Патриарх Евтимий”, където пътят е еднопосочен и ще остане такъв, но половината ще бъде затворен, тъй като до средата на март ще се подготвят строителните площадки за новата станция на метрото.

Инж. Братоев гарантира, че при строителството на метростанцията на Орлов мост, която ще е свързваща за новия лъч с предишните два, ще се засегне минимално територията на парка. Строителният план предвижда централната станция на Орлов мост да има 7 входа, както и подземен тунел под реката, който да излиза при езерото Ариана.

Изпълнението на амбициозния проект трябва да се случи в срок от 4 години, като в първата половина на 2019 г. ще започнат тестовите пускания на влакове по новите линии.