Страната ни като "добър пристан" за китайските фирми - членство в ЕС, стабилност, най-ниските данъци и високо квалифицирани кадри. Тези предимства открои министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си в Китай.

"На тази основа и предвид новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме, китайските фирми могат да намерят много добър пристан", заявява Борисов.

Същите икономически предимства на страната ни изтъква и министър Божидар Лукарски, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и др. са част от правителствената делегация на посещение в Китай.

Освен най-ниските данъци в ЕС - 10% корпоративен данък, 0% за реинвестирана печалба в общини с безработица с над 25 на сто по-висока от средната за страната, той откроява и прилагането на 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти над 2,5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места.

Министър Лукарски посочи още, че в провежданата инвестиционна политика се предвиждат и специални мерки за стимулиране на инвеститорите съгласно Закона за насърчаване на инвестициите - ускорени административни услуги; придобиване на имоти държавна или общинска собственост при облекчени условия; финансиране изграждането на необходимата инфраструктура; финансова подкрепа за обучение на персонала и за частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти от страна на правителството.

По време на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа" в Шанхай министър Десислава Танева открои факта, че търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява

Като пример тя даде данните за износа на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.

Министър Танева рекламира родното производство и качество на розово и лавандулово масло, а България е земеделска страна с дългогодишни традиции.

Тя допълни още, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти. Площта със селскостопанско предназначение през 2014г. е половината от цялата територия на страната. Десислава Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС.

"Работим чрез няколко програми за различни сектори, до 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро, по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата", каза още Танева.