За първите 3 месеца на годината, по предварителни данни, сме реализирали преки чуждестранни инвестиции в размер на около 380 млн. евро, което е около 70% от постигнатото за същия период на 2015 година.

Това  изтъкна  в ефира на БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Агенцията отчита засилен интерес към Северна България след като е била дадена възможност за освобождаване от данъци, ако печалбата се реинвестира в район с висока безработица.

Янев обясни разминаването на данните за чуждестранните инвестиции у нас, оповестени от Министерството на икономиката и от БНБ, с различните методики и със сезонни разлики.

Той подчерта, че за тази година Агенцията планира да сертифицира двойно повече инвестиционни, отколкото миналата: 

„За нас фокус представлява индустрията, като цяло, и най-вече автомобилостроенето. 8 от 10 автомобила в Европа имат произведени части в България. Моето голямо желание е скоро да имаме истински автомобилен производител, който произвежда в България.”

Янев ще бъде и част от делегацията, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където ще присъстват и много големи международни компании:

„Надяваме се по всякакъв начин да засилим интереса към България като добра дестинация за инвестиции и иновации. Подходящото ѝ място е на лидер в региона със своите възможности.”. 

Страната ни се движи добре по плана „Юнкер“, коментира Янев. Подписани са 3 споразумения, които насърчават малките и средни предприятия.