Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и посланикът на САЩ в България Джон Байърли си размениха ратификационните документи на изменения на договора между България и САЩ за насърчаване и взаимна защита на инвестициите.

Припомняме, първият договор межди България и САЩ за насърчаване и взаимна защита на инвестициите е подписан на 23 септември 1992 година.
Измененията на настоящия договор, залегнали в допълнителния протокол са във връзка със задълженията на България произтичащи от присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

За възприемане законодателството на общността и превеждане на двустранните договори за насърчаване и защита на инвестициите в съответствие с правото на Европейския съюз, министърът на външните работи Ивайло Калфин подчерта, че настоящият договор увеличава възможностите за развитие на двустранните отношения на България и САЩ в политическата, икономическата и военната област.

САЩ от 1992 година до момента имат инвестиции на българския пазар от 800 милиона долара и се нареждат на 8 място сред чуждестранните инвеститори.
Това ги прави стабилен и желан партньор за българската икономика, уточни министър Калфин.

Външният министър подчерта, че най-голямата фирма, инвестирала на българския пазар, е американската фирма IES с 1 милиард и 600 милиона долара за модернизацията на комплекс Марица Изток.

Американският посланик подчерта, че днешната церемония е добър сигнал, че икономическите връзки между САЩ и България все повече се задълбочават.
От доста време доброто икономическо сътрудничество межди САЩ и България е приоритет на няколко американски правителства, уточни посланик Байърли.

Той допълни, че правителството на САЩ приветства приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз, тъй като това ще позволи оползотворяването на политическия, икономически и човешки потенциал на българите.

Посланик Байърли посочи, че икономическите отношения между двете страни стават все по-тесни. Той допълни, че основните сфери на инвестиции на американските компании са енергетиката, туризма и високите технологии.