Концесионерът на летищата във Варна и Бургас търси застраховател, който да ги обезщети при тероризъм и прекъсване на дейността, информира burgas24.bg.

За застраховките "Имуществo/прекъсване на дейността" и "Tероризъм" "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" ще избере най-ниската оферта. Като съзастрахован по застрахователната полица се включва Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Лимитът за застраховане на летище Варна е 51 361 063 евро, а за това в Бургас - 59 611 168 евро. Горивото, което е под попечителството и контрола на застрахования е на стойност 926 849 евро - комбиниран лимит за двете летища и станция Тополи, за събитие и в агрегат.

Застраховката ще е за срок от 1 г., считано от 1 февруари 2011 г. Стойността на договора не се посочва. От изискваната гаранция за изпълнение от 3 %  (4 500 лева) от застрахователната премия за една календарна година става ясно, че застраховката ще е на стойност 150 000 лева.

Летищата във Варна и Бургас бяха отдадени на концесия през 2006 г. на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Немско-българският консорциум ще оперира с двете морски аерогари в продължение на 35 години, колкото е срокът на концесията.