Заради укрепване на свлачища крайбрежният път от Варна за Златни пясъци ще бъде затварян периодично за движение в продължение на повече от година, предаде Би Ти Ви.
Забраната няма да важи за летния сезон.

Най-проблемният участък по трасето Варна-Златни пясъци е районът на спирка "Трифон Зарезан", където пътят се свлича от 2001 г. На места видимото пропадане е над метър, а процепите са толкова големи, че миг невнимание, и човек може да се заклещи.

"Свлачището има една добра особеност - неговото тяло е изградено от пясъци и това допринася да се движи бавно и да няма катастрофален ефект на свличане", каза инж. Йордан Йорданов от Геозащита-Варна.

Припомняме, вчера той заяви, че има нужда от изготвянето на изцяло нов проект за укрепването на свлачището в района на "Трифон Зарезан".

Свлачището периодично се активира и подрива пътя, особено при обилни валежи.
За нуждата от нов проект съобщи директорът на "Геозащита"-Варна Йордан Йорданов, цитиран от радио Варна

Свлачището се активизира осезаемо в края на зимния и в началото на пролетния сезон, като в определени периоди скоростта на движение на земните маси достига 3 милиметра на ден.

Средства за укрепването на терена все още не са осигурени. Според местни това се прави умишлено. Плановете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предвиждат свлачището да бъде укрепено до началото на идното лято. Ведомството е готово да осигури средства за проектопроучвателни работи.

Проблемът е, че има чисто законови пречки за навлизането на машини в частни парцели. Собствениците трябва да допуснат техника, с която да се направи проучване в различни точки на свлачището, за да се изясни механизмът на неговото укрепване, обяснавт от министерството.