emaxpress
Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните на Европейския парламент гласува с огромно мнозинство докладът на Антония Първанова за допълнително финансиране от 300 милиона евро компенсация във връзка с ранното затваряне на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", информира.

В същото време докладчиците от Групата на зелените поискаха да се блокират 120 милиона евро от предвидената сума за създаване на Фонд за хранилище на ядрени отпадъци.

Първанова успя да аргументира предложението си тези средства да бъдат използвани за финансирането на проекти за енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Нейното предложение получи широка подкрепа от всички останали парламентарни групи. Европейската комисия застава зад позицията на д-р Първанова.

"Радостна съм, че победихме за запазване на цялата сума от 300 милиона евро и използването й за разумно и конструктивно стимулиране на енергетиката в България, което е от изключително голямо значение за страната ни", заяви Първанова след заседанието.