Овощари и зеленчукопроизводители отново се надигнаха срещу дъмпинга на евтини и некачествени стоки от борсите в Гърция. Те твърдят, че търговци внасят тонове зеленчуци „за собствена употреба”, съобщава кореспондентката на БНР в Благоевградско.

Производителите са категорични, че в сектора ясно личат спекулата и нерегламентираната търговска дейност.

Благоевградските производители за пореден път се оплакаха, че внос от Албания, Македония, Гърция и Египет подбива цената на родната продукция. Те настояват вносът от трети страни да се обмитява, а приходите да отиват в хазната. Производителите настояват за правила и ясна стратегия за развитие на сектора, обясни председателят на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013”.

Лошо качество имало и при българските продукти, твърдят пък от своя страна търговци. Те коментират, че много клиенти предпочитат гръцки или полски домати, тъй като са разколебани в желанието си да изберат българското.

Директорът на дирекция „Контрол на качеството на плодовете и зеленчуците” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) София Стаменова коментира, че НАП имат готовност да се включат по тяхно искане. Имало търговци с големи задължения. Стаменова отбеляза, че малките търговци с микробуси до 1 тон явно са неуловими. Те пътували ежедневно и оборотите им не били малки, но се водели такива. Големите тирове подлежали на контрол от НАП.

Проблемът се появявал периодично. София Стаменова изтъкна, че не се внася само залежала или некачествена стока. Внасяли се продукти с високо качество и други с по-ниско качество на по-ниска цена.

Стаменова смята, че проблемът може да бъде решен ако има добра координация между „Гранична полиция”, НАП и агенцията за безопасност на храните.