Асоциацията на зърнопроизводителите обявява готовност за протестни действия, заради неизпълнени ангажименти от страна на правителството. Това заяви председателят на Асоциацията Радослав Христов, цитиран от БНР, и добави, че от Асоциацията на зърнопроизводителите са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов.

Той припомни, че споразумението между асоциацията и кабинета беше подписано в края на март, след поредния протест на земеделците.

По думите му една от конфликтните точки е отказът на правителството да възстановява акциза на горивото за земеделски нужди. „Тази държавна помощ беше договорена между Националната асоциация на зърнопроизводителите и правителството, която трябваше да бъде факт от 1 януари 2011 година," заяви той и допълни, че след мартенския протест министър Дянков е дал обещание, че независимо от закъснението ще бъдат компенсирани за първите 6 месеца, а за вторите държавната помощ ще се прилага.

Към настоящия момент възможност за прилагане на тази държавна помощ все още няма, подчерта Христов.

70 милиона лева трябваше да бъдат заложени в бюджета за целта. Според Радослав Христов България е единствената страна в ЕС, в която земеделците не получават такава помощ. „Все още не са договорени и националните доплащания на площ, които фермерите ще получават следващите години," припомни Христов.