Българските земеделци могат да намалят производствените си разходи между 30 и 50%. Според експерти това може да стане ако се направят инвестиции в нови машини.

Проучването е направено от специалисти на „Бултрекс".

Само 8-10% от селскостопанските машини в България са подновени през последните 6 години. В момента у нас един трактор обработва средно 62.7 хектара.
За сравнение в Португалия и Гърция площта обработвана от един трактор е 16 хектара, в Германия- 11.6 хектара, а във Франция - 15.3 хектара.

Според експретите са необходими 580 млн. евро, за да бъде обновен машинния парк в селското ни стопанство, тъй като в момента средната възраст на тракторите, които се използват в земеделието, е около 22 години, а на комбайните - около 18 години.

Средната възраст на основните машини в земеделието трябва да достигне до 13 години за тракторите и 11 години за комбайните през следващите три години, за да се оптимизират максимално производствените разходи за земеделска продукция, да се подобри като цяло производствения процес и да се увеличи конкурентоспособността на българското земеделие.

За ефективността на комбайните например е важно, както количеството обработена площ за единица време, така и минималните загуби на продукция по време на жътва. Ако при старите машини загубите при разпиляване са повече от 5%, то с новите, тези показатели падат до 1-1.5%, обясняват експретите.

В повечето европейски страни има активна държавна политика за подмяна на машините, каквато вярваме, че може да съществува и в България.
Необходимите средства за това могат да бъдат осигурени както от европейските програми, така и чрез държавния бюджет. 2010 е годината, в която трябва да бъдат направени категорични постъпки за това, за да може селското ни стопанство да се справи с последствията от кризата и да тръгне по пътя на истинската конкурентоспособност.