Финансирането на земеделски производители ще е само за пасища, които имат животни.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос, свързан с опасенията на представителите на Асоциацията на земеделските производители в България относно промените в Закона в земеделските земи, с които стопаните могат да получават до 10 декара мери на брой животно.

До промените се стигна, след като огромен процент от ливадите в Държавния поземлен фонд се оказаха раздадени на хора, които нямат добитък. Министър Танева коментира, че именно това е била целта на промените в закона и заяви, че се готвят и нови такива, за да се избегнат грешки.

Този фонд е за осигуряването на необходимото изхранване на животните и носи със себе си подпомагане, което би следвало да отиде при реалните земеделски производители. Факт е, че това законодателство е особено трудно за общините, безспорно има много проблеми пред прилагането на текста. След като приключи кампанията по директни плащания, ние ще инициираме допълнителни промени”, заяви министър Танева.

Тя бе категорична, че целта, философията на управлението на този фонд е да служи на животновъдите и парите, които следват този фонд трябва да отиват при тях.