Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в което изразява своите притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар "критични работници", в които влизат и заетите в селското стопанство.

По думите им редица държави вече настояват за специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа.

Членовете на АЗПБ изразяват своите опасения от факта, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на "сезонен гурбет" във високорискови държави, те ще застрашат българските земеделски стопанства, при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент.

Свободното им движение, освен удар по сектор "Земеделие", може да застраши и голяма част от населението, смятат земеделците.

АЗПБ разполага с информация, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания - страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи.

Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, в случай, че се вземе решение за отварянето на подобни зелени коридори за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки - както в съответната държава-приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани за тези мерки.

Ден, след като от земеделската асоциация, заедно с още 40 браншови организация подписаха общ апел за специални мерки за карантиниране на земеделски работници, АЗПБ предложи и друга мярка за трайно безработните, които се регистрират на борсата, да се задължат да прилагат 14-дневен извънреден труд в селското стопанство.

Те са отправили предложение към земеделският министър Десислава Танева, безработните лица, които са регистрирани в "Бюрата по труда" в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство.

Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ обяснява, че хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници.

По думите му работа има, и въпреки студената пролет, очакват добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имат и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България.

Върбанов отбелязва, че селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега.