Инвестираните средства в рудник "Челопеч" за последните две години са на стойност над 800 милиона лева. За последните две години средствата инвестирани в рудодобивната мина "Ада тепе" в Крумовград са на стойност 176 милиона долара.

Данните представи инженер Илия Гърков в рамките на Деня на отворените врати в "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД.

През 2016 г. достигнатият годишен добив и преработка е до 2.2 милиона тона руда, като през 2017 г. от добитата руда са произведени 197 683 унции злато, 346 743 унции сребро, както и 16 226 тона мед.

В един тон руда има около 3.28 грама злато. Като интересно сравнение Гърков даде, че в един кубик мобилни телефони се съдържат 10-12 кг. благородни метали.

"Средностатистически от 7 до 10 проучвателни площи дават до едно потенциално находище, а от три до седем потенциални находища дават едно, което е икономически изгодно да се обработва", тълкува инженерът.

"Животът на рудник "Челопеч" е 9+", похвали се инженерът и обясни, че знакът + при сертификациите в минната индустрия се поставя, когато все още се правят проучвателни дейности и/или че се добавят такива. Бъдещи инвестиции си заслужават при минимум 3+.

Мина "Челопеч" се гордее и с т.нар. посещения - за изминалата 2017 г. 159, като 17 от тях са били български, а всички други от чуждестранни специалисти. Целта на тези посещения е обучение и обмяна на технологии.

Мината в Челопеч произвежда и много цимент за България - за денонощие между 27 и 104 тона цимент.

Инженер Гърков се похвали, че фирмата се придържа към високите етични стандарти в отношенията си със заинтересованите страни, следвайки най-добрите налични практики, за да се постигне ефективност на производството, устойчивост и развитие на района.

"Златните правила" в рудника са въведени на 1 април 2007 г., като сред тях са спиране употребата на алкохол в работно време, работа с поверителни съоръжения, работа на височина, мобилно оборудване и други.

Общо служители в мина "Челопеч" и мина "Крумовград" също стопанисвана от "Дънди Прешъс Металс" са 1 200, като 960 от тях са в Челопеч.

Средната възраст на хората, работещи във фирмата е 34 г. "Ние нямаме проблеми с кадрите. За едно място рекордът ни е 268 кандидати, всичките отговарящите на нашите изисквания", похвали се шефът на мината.

Политиката и действията на компанията са насочени към постигне и поддържане на най-високите стандарти на работа и безопасност, опазване на здравето и околната среда, както и подобряването на благосъстоянието на района, увери Гърков и посочи като пример гимназията по чуждоезиково обучение, финансирана от "Дънди Прешъс Металс Челопеч". До този момент над 300 деца, завършили гимназията се реализират успешно на пазара на труда у нас, и в чужбина.