Амнистия на санкциите би струвало на държавата санкция от Европейската комисия. Това разясни земеделският министър Найденов по повод протестиращите под прозореца му животновъди.

Той събра журналистите в министерството на брифинг, за да им обясни ситуацията, станала повод за неочаквания – по думите на Найденов – протест.
Той припомни, че утре ще заседава консултативният съвет по животновъдство, сформиран по желание на протестиращите.

Найденов обясни, че през 2009 г. са заявявани определени площи, които в 2010 година са били изплатени на животновъдите, но когато са закупени сателитните изображения, се вижда, че част от тези площи не е трябвало да се подпомагат. Министър Найденов показа сателитни снимки, от които се вижда, че заявени за субсидиране са скалисти местности, военен полигон, гробища и язовири.

Найденов заяви, че земеделците и животновъдите могат да са благодарни за това, че неправомерното деклариране на земи като обработваеми площи не се приема като опит за измама. Министърът предупреди, че би могъл да сезира прокуратурата и тези случаи да се третират като некоректно усвояване на европейски средства. Земеделският министър посочи, че сега се приема презумпцията, че това е станало неволно.

Основното искане да бъдат опростени наложените глоби на всички няма как да се случи, заяви категорично Найденов. По думите му, стопаните много добре знаят, че ако се направи това, “ще последва незабавна реакция от Брюксел и санкция за България - връщане на същата сума и спиране частично или напълно на земеделските фондове“.

Той припомни, че страната ни вече е правила грешката да опрости подобни санкции на два пъти по време на бившия министър на земеделието. Така България беше санкционирана до момента с 90 милиона лева.
„Няма да съм аз този министър, който заради бълхата ще изгори юргана, защото залогът за следващата година е милиард и двеста милиона", каза категорично Мирослав Найденов.

Министърът подчерта, че ежедневно се води диалог с животновъдите и успокои, че нищо фатално не се е случило. „Не трябва да има емоция и не трябва да има драма, защото имат възможност да обжалват и по съдебен път”, обясни земеделският министър. Найденов уточни, че има процедура за обжалване на санкциите и ако има грешка и Комисията прецени, че санкцията е неправомерно наложена, това може да се поправи.

Сформирана от 1 май комисия разглежда възраженията и ако има достатъчно доказателства, тази санкция да бъде отменена. В комисията, за повече прозрачност, са включени и трима представители на земеделците, уточни Найденов.
“Аз ще я отменя, но всичкото това трябва да стане не с протести пред сградата на министерството. В условията на натиск и протести няма как да се случи", заяви още той.

Земеделският министър обясни, че ако правителството изпълни исканията на протестиращите земеделци, страната ни рискува да получи санкция за милиони евро и загуба на 1,2 млрд. лв. субсидии през следващата година за селското стопанство.
Той недоумява как може земеделци да искат глобите да бъдат отменени за всички, когато самите те не могат да гарантират, че до един са абсолютно изрядни бенефициенти.

Найденов заяви, че Комисията ще разгледа отделно всеки един казус.
Земеделският министър предположи, че определени политически сили правят опит „да яхнат този протест” и се обърна към тях с предупреждение, че страната ни може много да загуби в случай на пълна амнистия на наложените санкции.

Мирослав Найденов призна, че в момента положението на животновъдите е най-тежко и те са най-ощетени. „Правим всичко възможно, за да ги подпомагаме максимално”, призна земеделският министър и допълни, че те са ощетени априори, тъй като плащанията са на единица площ, а малко от тях имат земи. „Знам, че е тежко в сектора, но нещата се решават в Консултативния съвет, а не под натиск и след демонстрации”, увери Найденов.

Той обеща, че ще покани представители на протестиращите да се качат във ведомството, за да бъдат обсъдени отново проблемите.
Министърът посочи, че от около 90 хиляди бенефициенти са санкционирани около 5 800 души. Около 1000 от тях са подали жалба в консултативния съвет.

От ДФ „Земеделие” пък уточниха, че плащанията за необлагодетелстваните райони ще стане с известно закъснение от месец – два, но увериха, че сумите ще бъдат платени до края на май месец.