Животновъдите обявиха стачна готовност за 22 февруари. Подкрепа за протеста те получиха от Коалиция за България, защото с него се отстояват справедливи и законни права.

Докато ГЕРБ управлява, няма да има животновъдство в България, категорична бе червената депутатка Корнелия Нинова по време на дискусия за съдбата на сектор „Животновъдство", проведена по искане на националните асоциации на животновъдите.

Нинова припомни, че парламентарната група на Коалиция за България е внесла законопроект, предвиждащ отпадането на въведените от управляващите данъчни тежести за земеделските производители.

Предлагаме на Министерството на земеделието и храните да поиска нотификация от Брюксел за държавна помощ за генофонда на България. Настояваме да се предвидят национални доплащания в размер на 137 милиона лева за 2011 година за животновъдство", каза още тя.

Участниците в срещата бяха категорични, че управляващите нямат подход към сектор „Животновъдство". Според тях ГЕРБ убиват поминъка на десетки хиляди български семейства.

Изправени сме на ръба на оцеляването. Ние предпочитаме да изколим своите животни. Защо да се занимаваме с животновъдство, когато килограм фураж е по -скъп от литър мляко?", попитаха животновъдите.

Те са огорчени от лъжите на управляващите и признаха, че се имитира диалог - викали ги в министерството, а после не изпълнявали обещанията.

Корнелия Нинова обеща парламентарната група на Коалиция за България да инициира парламентарен дебат по проблемите на животновъдството, на който министър Найденов ще трябва да отговори на много важни за сектора въпроси. По покана на БСП в залата ще присъстват и представители на асоциациите на животновъдите.