3391 от 820 000 деца в средното образование учат религия ислям.

Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев по време на парламентарния контрол в отговор на запитване на депутата Яне Янев относно случаите на ислямизация в западните Родопи.

„Това е около 0,4% или 4 деца на 1000", обясни просветният министър.

През последните 2 години по думите му се наблюдава известно намаление в този процес с около 8%.

Министърът е категоричен, че децата не трябва да се делят по религиозен признак, когато са подканвани да запишат да учат предмет религия.

Според образователния министър религията трябва да се преподава в един исторически, културен, философски и етичен аспект, за да придобият децата по-широко знание относно основните вероизповедания, като акцентът ще е върху православието.

Вълчев припомни пред депутатите, че тази идея не е срещнала подкрепа.
„Аз съм склонен отново да подновим този дебат. Мисля, че това е правилното", смята Вълчев.

Според него решението на проблема с религиозното обучение не зависи само от един министър, а е въпрос, който трябва да се реши от обществото.

Той отхвърли критиките на Яне Янев, че МОН не контролира това, което става в училищата.
„В България в момента има малко под 3 хил. училища. Ние сме създали една система на контрол, която разбира се не може да бъде 100-процентова. Не може някакъв контрольор да седи всеки час във всеки един клас", каза още Даниел Вълчев.

Мобилните екипи, създадени от МОН и проверките, които те правят, според министъра, са дали резултати. „Няма никакъв проблем децата да учат и ислям, и православие и ние не виждаме в това проблем", каза от своя страна и депутатът Яне Янев.

Според него обаче то трябва да става по методическите ръководства на МОН.
„Ние сме срещу това насила да бъдат заставени някои родители да подписват декларации, че децата им искат да учат ислям", обясни депутатът, припомняйки случая с учителката в село Ковачево, която ходела забулена и искала децата да влизат в клас с носии, които те от своя страна не желаели да носят.

По повод религиозното облекло Вълчев заяви: „Няма да има за в бъдеще такива случаи. Те и сега не са някакви изобилни".

Той посочи, че около 100 хил. души работят в българските училища. По думите на образователния министър, един случай не показва тенденция.

Даниел Вълчев изтъкна, че в новия Закон за образованието има ясни разпоредби за носенето на религиозни символи.

„Аз също съм православен, но както виждате, не си го нося на челото", заяви той, на което от залата депутатът Яне Янев подхвърли: „Различните хора си го носят на различни места".