Гратисен период от една година ще имат общините, за да се подготвят и да могат да обхванат всички деца в предучилищната подготовка.

Това стана ясно от обяснението на образователния министър Сергей Игнатов относно промените в Закона за народната просвета, които предлага Министерски съвет.

С тях се предвижда задължителната предучилищна подготовка да започне от 5-годишната възраст на децата. Мярката ще влезе в сила още от тази есен.

Министър Игнатов поясни, че в Лисабонската стратегия дори е посочено, че предучилищната подготовка на децата трябва да започне от 4 годишна възраст.
Общините трябва да създадат необходимите условия, за да бъдат обхванати 5-годиншите в предучилищната подготовка, посочи още министърът, като увери, че ще бъде осигурен безплатен транспорт за малчуганите.

"9 млн. лева за 2010 година от централния бюджет са осигурени," изтъкна просветният министър. Средства за това ще бъдат осигурени и за следващата година. Завишават се глобите за родители, които не осигурят присъствието на децата си в училище.
Правим всичко възможно училищната среда да бъде по-привлекателна, каза още Сергей Игнатов.

До 2020 95% от децата трябва да бъдат обхванати по тази предучилищна мярка, допълни той. Въвеждането на тази мярка от общините, по думите на министъра, ще става поетапно.

2000 места обаче не достигат в столицата, стана ясно още от думите на Игнатов. Министрът бе лаконичен в отговорите си на журналистически въпроси как общини като Варна и София, където има недостиг на места в детски градини, ще успеят да въведат тази мярка.

По думите на Сергей Игнатов преди години 25% от децата са отпадали от училище. В последните години този процент е намален на 14%.