От началото на тази учебна година над 1 милион ученици и учители от всички училища в страната могат да използват интернет чрез вече завършената Националната образователна мрежа.

Завършването на мрежата стана възможно с успешното приключване на втория етап от проект, реализиран от консорциум „Училища онлайн", съобщиха от консорциума.

Той обединява Българската телекомуникационна компания, „Парафлоу комуникейшънс" ООД, „Ларексо" АД и „Телелинк" АД. Проектът се финансира от държавния бюджет в изпълнение на Националната стратегия за внедряване на информационните технологии в българските училища чрез Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

По време на втория етап са свързани близо 2000 училища във всички 28 области на страната. Около 70 процента от тях се намират в малки населени места и общини, където използваното технологично решение е единствената алтернатива за предоставяне на високоскоростен Интернет.

Най-много училища са свързани в област Благоевград - 138, в Пловдив - 137, а в Бургас - 121. Най-малко са училищата в област Габрово - 26, Видин - 39 и Перник - 41. В София-област е осъществена интернет връзка на около 100 училища, а в София-град на 50.

Разработен е и електронен филтър на Националната образователна мрежа, който ограничава достъпа до близо 700 000 сайтове с нерегламентирано съдържание, в съответствие със Закона за закрила на детето.

През първия етап от проекта консорциумът „Училища онлайн" свърза успешно над 1000 български училища, които се намират предимно в областни центрове и големи градове.