10 милиона лева ще получи Софийския университет "Свети Климент Охридски" за поддръжка на сградите си.

Правителството никога не е имало намерение да лишава Софийския университет от сгради, даже проявявало разбиране. Това стана ясно след среща между ръководството на Алма матер и министрите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. Просветният министър Вълчев се похвали, че скоро такъв диалог не е имало. Още в сряда СУ ще има нова сграда или поне такива са амбициите му.

На срещата са обсъдени разходите за поддръжка на сградите на СУ и кабинетът щял да даде допълнителни пари на ВУЗ-а за поддръжката на сградите, стана ясно от коментара на Вълчев.

Обсъдени са още широк кръг проблеми на университета. Финансист номер едно пък е доволен, че днешната среща дала ясна представа какво може да се постигне още в реформата във висшето образование.

Около 10 милиона лева ще получи СУ за инфраструктурата, която ползва. Протестът се отменя. Ръководството на висшето учебно заведение било убедено, че като седнат и ще се разберат. Оказа се, че казусът е възникнал заради комуникационен проблем.

СУ ще получи сградата на бул. "Черни връх", която се ползва от гимназията по облекло. Гимназията пък отива в ж.к. "Лозенец".

Припомняме Софийският университет поиска нова сграда за обучение на студентите си по медицина от правителството като компенсация за отнетата им сграда. Академичният съвет прие единодушно искането и постави ултиматум - ако то не бъде изпълнено, Университетът започва протести след 22 януари.

В последните дни на 2017 Министерски съвет със свое решение отне сградата на бул. "Ал. Стамболийски" в София в полза на съда и прокуратурата и с мотив "отпаднала нужда". До този момент сградата бе на Университетска болница "Лозенец". Тя беше на СУ до ноември 2016 г., след което бе прехвърлена на лечебното заведение срещу обещанието болницата да я ремонтира и тя да бъде използвана за обучение на студентите по медицина.

Сградата на "Стамболийски", където се помещаваше преди Механотехникумът, беше дадена на СУ през 2011 г. като компенсация за загубената сграда на "Шипка" 6. След многогодишен спор между Университета и Съюза на българските художници в крайна сметка тя бе получена от СБХ. От СУ поискаха нова сграда, която да е равностойна на тази на ул. "Шипка" 6, да не се нуждае от ремонт и в нея да може директно да започне обучение на студенти.