След проверка на Министерство на образованието и науката в пловдивско училище от 130 учащи, 100 са отпаднали. Това обяви пред Нова телевизия Лазар Додев, оглавяващ Дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в просветното ведомство.

Додев коментира, че самостоятелната форма на обучение е удобна за ученици или по-възрастни хора, които са прекъснали обучението си. Така те могат да довършат обучението си на един по-късен етап.

През миналата година по тази форма са се обучавали 22 500 души.

Миналата година министерството е направило 235 проверки в неприсъствените форми - при задочна и самостоятелна форма на обучение.

Лазар Додев предупреди, че проверките ще продължат. Със заповед на министъра проверки ще се извършват на всички училища, които предлагат неприсъствени форми на обучение.

Додев направи коментара си във връзка с разкрития на телевизията как се взима диплома за завършен клас без да си стъпвал в часовете. След разследване училищен директор хвърли оставка. Разкрита е схема за купуване на дипломи за средно образование. Цената на един завършен клас е 600-700 лева. Държавата плаща на тези училища за ученици, които те реално не обучават.

Оказва се, че между 1100 и 1200 лв. се търгува диплома за гимназия. Камерата на „Разследване" е заснела как 40-годишен циганин си купува диплома от директора на училището. Представя се за строителен работник в чужбина. Няма завършен 8-ми клас, а иска да вземе шофьорска книжка.

Директорът му обяснил, че в сумата 1100 лв. влиза абсолютно всичко - ще му бъде намерено удостоверение за завършен седми клас, но не от същото училище, а от друго.

Така кандидатът излиза от кабинета с оферта да получи документ с невярно съдържание за завършен 7-ми клас, да вземе 8-ми без да учи и ходи на училище и да минава изпити с помощ от директора. Трябва само да може да чете и да пише - умения, които придобиваме в края на първи клас. И всичко това - срещу 1100 лв. нерегламентирани пари.

Заснетият директор на училище отрича всичко.