От днес бюрата по труда в цялата страна приемат документи на безработни младежи с висше образование, които желаят да започнат работа в централните ведомства, областните или общински администрации.

Процедурата е по програмата "Старт на кариерата" на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Крайният срок, в който бюрата по труда ще приемат документи на регистрирани безработни младежи, е 28 юли 2006 г.

Изискванията към кандидатите са: възраст до 29 години, завършено висше образование през 2005 или 2006 г. в държавен или частен университет, завършили редовна или задочна форма на обучение, среден успех от следването и дипломирането над добър 4.00 и да имат специалност, която отговаря на изискването за съответните работни места, към които са се насочили.

Общо 1100 работни места в публичната администрация са заявени по настоящата процедура на програмата. В централни ведомства възможност да започнат трудовия си стаж ще имат 579 младежи, съобщи пресцентърът на МТСП.

Места за работа по програмата са обявени в 40-то Народно събрание на Република България, Министерски съвет, почти всички министерства и агенции към тях.

Търсят се младежи завършили право, икономически специалности, социални дейности, компютърни специалисти, инженери, специалисти в областта на медицината, психолози, връзки с обществеността, специалисти в областта на спорта, селското стопанство, здравеопазването и др.

В общинските администрации местата са 439, а в областните управи - 82. Най-много от тях са за строителни инженери, архитекти, юристи, еколози, икономисти, специалисти в областта на туризма, архитектурата и др.

Програмата дава възможност на млади висшисти до 29-годишна възраст в рамките на 9 месеца да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност.

Програмата им осигурява възнаграждение в размер на 250 лева, поемат се и изплащането на осигуровките им за сметка на работодателите, допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда, годишният платен отпуск и болничните.

Пълният списък на обявените работни места по процедурата, условията и необходимите документи.