Библиотекарите отново излязоха на протест. На днешния рожден ден на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, която навършва 137 години, служителите й излязоха на протест в знак на недоволство от ниските си заплати.

Точно в 12.00 часа работещите в културната институция изразиха исканията и притесненията си с издигнати лозунги, които гласят:  „Омерзени сме”,  „2 висши + 4 езика е по-малко или равно на чистачка”, „Бюджет 2016... колко % ви е културата?”.

Събралите се библиотекари решиха да изпеят в един глас „Върви, народе възродени”. Протестът им привлече вниманието на минаващите столичани, които се спряха за момент, за да разберат кое е принудило работещите да спрат работа и да излязат на студа. „Елате при нас”, ги приветстваха протестиращите с призив и граждани да се противопоставят на ниските заплати в сферата на културата.

Недоволните библиотекари обясниха, че минималната работна заплата от началото на 2016-та година е 420 лева. Средната работна заплата в Националната библиотека обаче е 490 лева.

Припомняме, че преди дни всички работещи в културните институции у нас обявиха ден на недоволството, подкрепени от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”, именно заради ниския бюджет за култура. Тогава държавата е обещала 22% увеличение на средната работна заплата в Националната библиотека, което според работещите там е успех наполовина.

 „Настояваме до 1 ноември 2016-та година да бъдат предвидени средства в бюджета за 2017-ма за средна работна заплата в НБКМ, равна на средната заплата в България и значително увеличение на бюджета в сектор култура”, обобщиха исканията си протестиращите.