33-годишният учен в областта на информатиката д-р Петър Кормушев е носител на голямата президентската награда "Джон Атанасов" за 2013 г.

На специална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава връчи традиционната награда "Джон Атанасов" за насърчаване на постиженията на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии.

За своите 33 години Петър Кормушев е постигнал изключителни научни постижения в различни области на информатиката - биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект, роботика.

Участва в създаването на ново поколение роботи в Япония. Към резултатите му проявяват интерес Мицубиши и Тошиба.

Призът се връчва за единадесети път, а за втора поредна година държавният глава връчи грамоти за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост, както и грамота "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели".

Христо Венев и неговият преподавател Бойко Банчев са носители на Грамоти „Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели" за 2013 г. за постигнатите от тях високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информатиката. Атанас Господинов и учителката му Дарина Брънчева бяха отличени за постигнатите от тях високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информационните технологии. Доктор Владимир Йотов получи президентска грамота „Джон Атанасов за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост". Димитър Иванов също получи отличие- президентска грамота „Джон Атанасов - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост".

Президентът Росен Плевнелиев получи ценен подарък от наследниците на Джон Атанасов - картина портрет на създателя на компютъра, нарисувана от любимия художник на Бил Клинтън. Държавният глава удостои с ордени „Мадарски конник" I степен синът и дъщерята на Джон Атанасов - Джон Атанасов Втори и Джоан Гедърс. Отличията са за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничество между България и САЩ.

Джон Атанасов Втори изненада българския президент с щедрия си подарък, пояснявайки, че портрет на баща му, нарисуван от любимия художник на Бил Клинтън стои в Белия дом до портрета на Томас Джеферсън. Президентът на България прие щедрия подарък и го връчи на представители на София Тех, за да бъде тази картина пред очите „на тези, които ще откриват нови хоризонти в информационните и телекомуникационни технологии в България".

Картината, по думите на държавния глава, принадлежи именно на София Тех, защото този проект символизира „първата иновационна екосистема на България". Освен това, по думите на Росен Плевнелиев, в София Тех ще има специален форум, посветен на делото на Джон Атанасов.

На днешния ден България и светът отбелязват един значим юбилей - 110-та годишнина от рождението на изследователя и изобретателя от български произход Джон Винсент Атанасов. Джон Атанасов записа завинаги името си в историята като един от онези пионери, променили своето време завинаги". Това заяви президентът в рeчта си след награждаването на сина и дъщерята на Джон Атанасов.

Създаването на електронния компютър Атанасов-Бери преди повече от 70 години, по думите му, е поставило началото на цяла една нова епоха в развитието на съвременния свят.

Ето защо се гордея, че президентската институция винаги е оказвала своята всестранна подкрепа за популяризиране на научния принос на д-р Джон Атанасов, и на иновативния и предприемачески дух, които той олицетворява", посочи президентът Плевнелиев.

Скъпи Джоан и Джон, позволете ми още веднъж да ви поздравя и да ви благодаря, че през всичките тези години оставате верни на завета на своя баща, работите за утвърждаването на делото му и неизменно запазвате обичта си към България", обърна се Росен Плевнелиев към сина и дъщерята на Джон Атанасов.

„От името на българския народ мога да ви уверя, че тези чувства са взаимни, че в нашата страна вие и вашите семейства винаги ще бъдете у дома, а името на великия изобретател Джон Атанасов ще остане завинаги в славните редици на великите българи", подчерта държавният глава.